Copner bowling green

  • Copner bowling green

  • Copner bowling green

  • Copner bowling green

  • Copner bowling green

A former municipal bowling facility, the site had stood unused for a number of years before our client, Radian Housing, proposed a scheme comprising 5 no. 3 bed houses, 8 no. 1 & 2 bed flats and 1 no. 4 bed wheelchair accessible house.

The scheme is constructed under the code for sustainable homes scheme with staggered levels for each of the units types ranging from level 3 to level 5. All units are constructed using passivhaus principle's applied throughout the project resulting in decreased heating demand and in turn, reduced occupancy costs and lessened environmental impact. This not only decreases costs to residents, it offers greater asset value to our client and builds in an element of future proofing.

To increase the thermal efficiency of the building envelope, the external elements are a combination of weather shielding and the weinerberger porotherm system resulting in greatly enhanced energy consumption allowing the mvhr system to operate at a reduced energy demand level.

The scheme is positioned in the lee of Portsmouth to London rail line with a major road bridge adjacent. The layout of the site has been tailored to create a courted internal area that screens residents from both aspects whilst maximising the communal space available creating an inviting environment and one that is both soft & hard landscaped in a sympathetic manner to accentuate this impression.