Priors Court

  • Priors Court

  • Priors Court

  • Priors Court

  • Priors Court

Given the world leading support that the Priors Court Foundation provides, it was with some measure of pride that PMC was awarded the contract to construct education and residential buildings on campus. The construction of these buildings enabled Priors Court to offer young adults a placement under a scheme called Post 19.

The scheme itself is cutting edge, as it prepares young adults for the world outside of the care system. Here they can undertake person centred learning enabling attendees to develop vocational, general living, choice making skills along with managing their own behaviour.


Designed by Re-Format, itself a design practice renowned for innovative design, the design showcases the ability to take existing structures and by careful remodelling, provide new uses whilst at the same time doing so with a certain flair and dynamism.


The retention of the existing cottages and the addition of new low level structures to the rear elavation, enables the front aspect to remain virtually unchanged, thus allaying any fears that the local authority may have had over development in such a sensitive location. Additionally, the new low level structures at the rear incorporate Sedum roof's so appearing on plan as merely a grassed area, again, an example of clever, mindful design that caters for concerns of local residents and in turn, local authority.

As one would expect from a facility that is tailored to individual needs, the interior layouts are bespoke to Priors Court's requirements but have at their heart, a light, airy, contemporary feel combined with the careful use of traditional materials to enable the new structures to blend sublimely with their surroundings.